Tietoa museosta ja näyttelyistä

Museon sijainti ja alueen rakennukset

Museo sijaitsee Rautjärven Miettilän historiallisella reservikasarmialueella, sen Sairastuvassa, joka rakennettiin 1881-83 Suomen 8. Viipurin Tarkk'ampujapataljoonan ja sen 31. Rautjärven reservikomppanian käyttöön. Muita alkuperäisiä kasarmialueen rakennuksia ovat komppanian päällikön asunto, vääpelin asunto, varusvarasto ja ruokakellari. Varsinaista kasarmirakennusta ei enää ole, sen paikalle Rautjärven Suojeluskunta rakensi ison suojeluskuntatalon, joka kuitenkin tuhoutui Jatkosodan alussa. Sen kivijalan päälle rakennettiin kunnan ns. Terveystalo, joka edelleen on olemassa.

Reservikasarmialueen historiaa esitelevä näyttely on museon eteisaulassa.

Simo Häyhä -näyttely

Museon näyttelytilat on jaettu neljään erilliseen osaan. Alakerran päänäyttelyn muodostaa Simo Häyhä –huone jossa pääsee tutustumaan Talvisodan kuuluisimman hahmon elämään eri näkökulmista. Esillä on kuvia ja muuta aineistoa Simon elämäntaipaleelta ja tutuksi tulevat hänelle tärkeät kolme aluetta: maanviljelys, metsästys ja tarkka-ampuja. Lukuisia alkuperäisiä Simon esineitä ja kuvia hänen albumistaan on nähtävillä.Kesäkahvila

Alakerran toisen huoneen ovat Martat sisustaneet 30-40 –lukujen tyylin mukaisesti.  Tilassa toimii kesäkahvila, kotona leivottua pullaa ja kahvia/teetä hintaan 4€. Lisäksi saatavilla  kivennäisvesiä ja pillimehuja.

Kollaan taistelut

Yläkerran näyttely on jaettu kahteen osaan, josta ensimmäinen keskittyy Rautjärven miesten henkilöhistoriaan Talvisodan, ja erikoisesti Kollaan, -taisteluissa. Esillä on erilaista pienesineistöä, jota museo saanut lukuisilta veteraaneilta ja heidän omaisiltaan. 

Toinen yläkerran näyttelytiloista on omistettu Kollaan taisteluhistorialle, jota esitellään lukuisin valokuvin ja kartoin. Valokuvista varmasti pysähdyttävin on useasta kuvasta koottu panoraama, joka esittää Kollaajoen maastoa Jatkosodan aikana. Kuvasta käy jokaiselle selväksi tykistökeskitysten valtavat vaikutukset maastossa.  Kartoin esitellään eri aikoina taisteluihin osallistuneiden joukkojen sotatoimia. Tykit

Museon edessä on kaksi kenttätykkiä mallia 76RK27, siis Talvisodan aikaista mallia mutta ei valitettavasti aivan samanlaisia kuin Kollaalla Simpeleen miesten käytössä olleet 76LK13-  tykit.


Ulkona on myös neuvostoliittolainen sotasaalis, 45mm panssarintorjuntatykki joita saatiin mm Kollaalla 6/JR 34:n komentajan Marokon Kauhun ns tavaranhankintamatkoilla.