Tietoa museosta ja näyttelyistä

Museon sijainti ja alueen rakennukset

Museo sijaitsee Rautjärven Miettilän historiallisella reservikasarmialueella, sen Sairastuvassa. Muita alkuperäisiä kasarmialueen rakennuksia ovat komppanian päällikön asunto, vääpelin asunto, varusvarasto ja ruokakellari. Varsinaista kasarmirakennusta ei enää ole, sen paikalle Rautjärven Suojeluskunta rakensi ison suojeluskuntatalo, joka kuitenkin tuhoutui Jatkosodan alussa. Sen kivijalan päälle rakennettiin ns. Terveystalo joka edelleen on olemassa.

Simo Häyhä -näyttely

Museon näyttelytilat on jaettu neljään erilliseen osaan. Alakerran päänäyttelyn muodostaa Simo Häyhä –huone jossa pääsee tutustumaan Talvisodan kuuluisimman hahmon elämään eri näkökulmista. Esillä on kuvia ja muut aineistoa Simon elämäntaipaleelta ja tutuksi tulevat hänelle tärkeät kolme aluetta: maanviljelys, metsästys ja tarkka-ampuja. Lukuisia alkuperäisiä Simon esineitä ja kuvia hänen albumistaan on nähtävillä.

Kesäkahvila

Alakerran toisen huoneen ovat Martat sisustaneet 30-40 –lukujen tyylin mukaisesti ja tilassa toimii kesäaikaan pienimuotoinen kahvila. Vieraat voivat ostaa kahvia ja kotona leivottua pullaa sekä muita virvokkeita.

Kollaan taistelut

Yläkerran näyttely on jaettu kahteen osaan, josta ensimmäinen keskittyy Rautjärven miesten henkilöhistoriaan Talvisodan, ja erikoisesti Kollaan, -taisteluissa. Esillä in erilaista pienesineistöä joita museo saanut lukuisilta veteraaneilta ja heidän omaisiltaan. Vuosi 2019 on Talvisodan alkamisen merkkivuosi ja museossa olemme panostaneet erikoisesti tämän näyttelyn uudistamiseen kesäkaudeksi.

Toinen yläkerran näyttelytiloista on omistettu Kollaan taisteluhistorialle, jota esitellään lukuisin valokuvin ja kartoin. Valokuvista varmasti pysähdyttävin on useasta kuvasta koottu panoraama joka esittää Kollaajoen maastoa Jatkosodan aikana. Kuvasta käy jokaiselle selväksi tykistökeskitysten valtavat vaikutukset maastossa.  Kartoin esitellään eri aikoina taisteluihin osallistuneiden joukkojen sotatoimia. Myös erilaista ns sotaromua on esillä.

Kenttätykit

Museon edessä on kaksi kenttätykkiä mallia 76RK27, siis Talvisodan aikaista mallia mutta ei valitettavasti aivan samanlaisia kuin Kollaalla Simpeleen miesten käytössä olleet 76LK13 .tykit.